the blog

Latest news.

Bewijs ontdekt: Kees van Dongen bezocht Otto en Adya van Rees in hun atelier in het Bateau-Lavoir.

04.03.2018.

Kees van Dongen en Otto van Rees raakten bevriend in Montmartre, waar Otto van Rees, 20 jaar oud, in oktober 1904 neerstreek in het beroemde ateliercomplex Le Bateau-Lavoir. Van Rees kwam daar terecht op uitnodiging van Pablo Picasso, die daar datzelfde jaar ook zijn intrek had genomen. Vanaf december 1905 sloot Adya Dutilh zich bij Otto van Rees aan. Zij gingen een “vrij huwelijk” aan.

Van Dongen bezocht Otto en Adya van Rees geregeld in hun atelier.

Een nieuwe ontdekking levert daarvan het bewijs. De aquarel en inkt tekening, die Kees van Dongen maakte van Adya aan de piano in het Bateau-Lavoir. Een plattegrond van het atelier toont de situatie. Een schilderij van Adya van Rees-Dutilh: Otto van Rees in het Bateau-Lavoir met gitaar laat duidelijk zien waar de piano zich bevindt. En een schilderij van Otto van Rees: Adya in het Bateau-Lavoir laat duidelijk zien dat het hier om dezelfde persoon gaat als in de tekening van Kees van Dongen.

De tekening van Kees van Dongen, een aquarel en inkttekening op papier; 37,4x60cm; linksonder gesigneerd: van Dongen, is nu te koop bij Bailly Gallery, Paris, 71, Rue du Faubourg-Saint-Honoré en zal te zien zijn op de Parijse beurs: Salon du Dessin in het Palais Brongniart van 22-26 maart in stand nr. 39.

Bateau-Lavoir copy
KEES VAN DONGEN
Adya au piano au Bateau Lavoir
tussen dec.1904-april 1905
Aquarel en inkt op papier 
37,4 x 60 cm
L.O. gesigneerd: van Dongen

Author: