the blog

Latest news.

Expositie Parijs 2018

02.01.2018.

Van 16 febr. tot 26 augustus 2018 wordt in het Musée de Montmartre, Parijs, werk van Otto en Adya van Rees geëxposeerd.

Het Musée de Montmartre opent 16 febr. de tentoonstelling: Kees van Dongen & le Bateau Lavoir.

Een dertigtal schilderijen, een tiental tekeningen en een aantal litho’s van Kees van Dongen worden daar tentoongesteld.

Met als enige andere kunstenaars 9 schilderijen en tekeningen van Otto en Adya van Rees. Het was namelijk Otto van Rees, die als eerste Nederlander in 1904 op aanraden van Picasso zijn intrek nam in Montmartre, in het fameuze ateliergebouw: het Bateau Lavoir. Adya Dutilh voegde zich daar een paar maanden later bij hem. Zij gingen samen een “vrij huwelijk” aan.

Het was ook Otto van Rees, die een jaar later Kees van Dongen adviseerde zijn intrek te nemen in dat Bateau Lavoir, zoals Kees van Dongen in de jaren ’50 in een interview aan de kunsthistorica mevr. Loosjes-Terpstra meldde. Uit recent onderzoek van Irène Lesparre is gebleken dat Kees van Dongen niet alleen op aanraden van Otto van Rees naar het Bateau Lavoir ging, maar dat het ook het atelier van Otto van Rees was dat Van Dongen daar betrok.

Het wetenschappelijk team van de catalogus, die bij deze tentoonstelling uitkomt wordt gevormd door: Jean-Michel Bouhours, conservateur émérite van het MNAM, Paris; Anita Hopmans, hoofd collecties en onderzoek van het RKD, Den Haag; Sophie Krebs, conservatrice van het Musée d’Art de la ville de Paris, Irène Lesparre, secreatris van de Van Rees Stichting en Saskia Ooms, conservatrice van het Musée de Montmartre.

De catalogus behorend bij de expositie is tweetalig, Frans/Engels, en uitgegeven bij Somogy, éditions d’Art.

De Digitale Kunstkrant heeft eveneens een stuk geschreven over deze prachtige expositie in Parijs.

EAN (European Article Number):9782757213407

Expositie-Van-Dongen-Van-Rees-Musee-de-Montmartre
Author: